”Høyt å fly, dypt å falle” var der visst en klok mann som sa en gang, eller kanskje var han ikke klok, men bare realist. Men når alt kommer til alt er det i hvert fall sannheten. Opp gjennom historien har vi nemlig oppdaget at flyene ikke er hundrede prosent sikre. De er maskinelt drevet og selvfølgelig kan det gå galt. I gjennom tiden er det blitt laget mange sikkerhetstiltak for å gjøre det sikrere å fly. Men uansett har vi opp gjennom historien opplevd noen store flykatastrofer. Problemet med fly er, at de befinner seg i veldig store høyder, hvorfra de kan nå enorme hastigheter, når de styrter. Det betyr at der under en flystyrt vanligvis ikke er noen overlevende eller i hvert fall kun noen ganske få. Det har medvirket til at noen folk utvikler flyskrekk og definitivt ikke ønsker å fly.

De største fly katastrofer gjennom tidene

Ett Asian Airlines fly styrter under landingen den 6. juli 2013.

Ett Asian Airlines fly styrter under landingen den 6. juli 2013.

Når man snakker om fly katastrofer kan man ikke unngå å snakke om 9/11 i New York. Her fløy to amerikanske rutefly inn i World Trade Center. Det kostet 2700 menneskeliv. Det ble senere offentlig kjent at det var et terrorangrep som lå bak. Katastrofen var dog ikke påvirket av en maskinelle feil i flyene. De var i stedet kapret av organisasjonen Al- Qaeda, som hadde styrt flyene inn i bygningene. I Japan i 1985 fløy et fly inn i fjellet Takamagahara. Et voldsomt flystyrt, hvor kun fire overlevde, mens 520 mennesker ble drept. Det var angivelig en feil i navigasjonen som var årsak bak kollisjonen med fjellet. I 1974 hadde en marokkansk bagasjeportør ikke fått lukket lemmen til bagasjerommet ordentlig. Dette resulterte i at lemmen ble revet opp i det franske luftrommet. Dette resulterte i ett minsket kabintrykk, som videre medførte en nedstyrtning og 346 mennesker døde.

Flykatastrofer er det i virkeligheten veldig få av

Men vi har absolutt ingen grunn til at være redde for at vi noensinne blir en del av en fly katastrofe. Det er nemlig veldig sjeldent det skjer at et fly styrter ned. Teknikken er ytterst velutviklet, samtidig med at pilotene er veldig godt og høyt utdannet. Det å fly er statistisk sett, den sikreste transportform i verden. Dette er også en av grunnene til at vi får høre om flystyrt i mediene. Fordi det er ytterst sjeldent det skjer, men som regel er det også fordi det i forbindelse med ett styrt, er veldig mange døde uskyldige menneskeliv som går tapt.